Aktuális2012


A Bojnicei kastély kincstárából

A kiállításon bemutatásra kerül több mint 200 
képzőművészeti és a kézműves ipari gyűjtemény a SNM - Bojnice-i múzeum tárlatábol.   Festmények, rajzok, nyomatok és szobrokcseh és bécsi porcelán, olasz majolika, német kerámia, üveg, ezüst, órákat és fegyvereket Mgr. Katarína Malečkováa kiállítás kurátora rendezte el.

A kiállítás tart:  2012. 12. 12 - 2013. 2. 10
Nyitvatartás: Kedd-Péntek 9-17, Vasárnap 14-17
Belépési díj: 1 € / 0,50 €AMFO 2012

Novohradské múzeum a galéria, Kubínyiho námestie 3, Lučenec

14. 11. - 7. 12. 2012, 

A fotóhónap alkalmából a széles szakmai és nagyközönségnek megrendezett kiállításon Losonci es Poltári fotósok munkái láthatók.

 

Kármán József Alapiskola és Óvoda Losonc

Nógrádi Múzeum és Galéria Losonc

Tisztelettel meghívjuk Önt

M. Nagy László  69+1 c. fotókiállítására
a Kármán József Alapiskola Nagytermébe

Kiállítast tart:  2012 11 16-ig

       

Symfónia Hodrušából.

Kiállítás
a
SSUŠ Hodruša - Hámre-i iskola 110. évfordulója alkalomból. 

A diákok alkotásait 2012 november 4-ig tekinthetik meg.
Losonc -Kálnó Kerámia Szimpóziumot 1989 óta évi rendszerességgel szervezi meg a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria a Szlovák Képzőművészeti Únió –Szlovákiai Keramikusok Szövetsége és a Žiaromat a.s. Kalinovo kerámiaüzem  társszervezésében. Az idén július 15-én kezdődött a szimpózium, amelyet augusztus 3-i kezdettel egy kiállítás koronáz meg a résztvevő 4 keramikus elkészült munkáiból.
INTERIÉR 92XX12
- Miroslav
Debnár 
(1962) - látványtervező, építész, egyetemi tanár kiállítása 


500 éves
a reformáció Szlovákiában
a kiállíttás, amely képet ad a reformáció kezdeteitöl napjainkigSZABÓ  GYULA  GRAFIKAI  VERSENYSZEMLE  LOSONCON   (2011. június 19 - 27)

A losonci Nógrádi Múzeum és Galéria termeiben ez évben is kiállításra kerültek a már hagyományos gyermek- és felnőtt grafikai versenyszemle idén beküldött alkotásai. A versenyt Losonc város évente megrendezi, s célja felhívni a figyelmet a különféle grafikai technikákra, valamint a nagyközönség számára is közismertté tenni a neves nógrádi festőés grafikus, Szabó Gyula nevét. Ez évben 35 szlovákiai általános és közép-, valamint művészeti alapiskola tett eleget a felhívásnak. A zsűri Dušan Krnáčképzőművész elnöklésével 234 grafikát választott ki. Közülük 35 díjat nyert, amelyet alkotóik a kiállítás megnyitóján vehettek át.
A losonci Nógrádi Múzeum és Galéria tisztelettel meghívja Önt a 

Mesterségek Nógrád megyében tegnap és ma

kiállítás megnyitójára
2012 május 10-én, 16 órakkor

A kiállítás megtekinthető június 30-igMerkur - összerakó játék

 A kiállítás tart:

 2012. 3. 9 -  4. 30

 
 A kiállítás szerzője - Jiří Mládek

 
Kiállítás az ismert polytechnikai összerakó játékból jön létre. 

Mládek úr 55 éve gyűjti, és foglalkozik az 1925-ben Jaroslav Vancl-al először gyártott játékból. Kezein már többmint 5 tonna alkatrész ment át, emylekből sok érdekes kiálltás jött létre.

A látogatók saját modelleket rakhatnak össze, és ezekből a legérdekesebbek a kiállítás részévé válnak.

Nyitvatartás:

Kedd - péntek  9-17,  vasáran 14-17

tanulók, diákok, nyugdíjasok:     0,50 €
felnőttek:                                1,00 € A trópok rovarai

Rovartani kiállítás Michal Zachar gyűjteményéből

2012. 2. 3. - 3. 2

A kiállítás szerzője Michal Zachar

.

.

.

.

..

Nyitvatartás:  Kedd -Péntek: 9,00 - 17,00   Vasárnap: 14,00 -17,00 

Csoportok számára hetfön és szombaton telefonos megegyezés szerint.

BELEPŐ JEGYEK

tanulók, diákok, nyugdíjasok:     0,50 € / felnőttek: 1,00 €

.

.

.Érezd az illatot ...

 
Válogatás Mgr. Art Silvia Birkušová  /VŠVU Bratislava/  restuarált műveiből

  A kiállítás tart:  2012 január 5 - 31-ig
   - Múltunk  kincsei -

Állandó kiállításunkon a Nógrádi Múzeum és Galéria legértékesebb régészeti, történeti, néprajzi és képzőművészeti gyűjteményéből mutatunk be válogatást. A környék gazdag régészeti lelőhelyeiről előkerült tárgyak közül Önök is megtekinthetnek egy válogatást a bronzkori kerámiaedényekből, fémtárgyakból, ékszerekből, emellett bemutatjuk  az ezüst pénzérmékből álló sőregi kincset, a losonci református templomban talált arany ékszerkészlet másolatát, valamint régészeti leleteket Ragyolcról és kályhacsempéket, agyagedényeket Fülekről.

A Nógrádi Múzeum és Galéria gyűjteménye a helyi hagyományos iparágakra is specializálódott, elsősorban a történeti üveg és a ma már nem működő losonci és füleki zománcgyárak termékeire, melyek a kiállításon is bemutatásra kerülnek. Az iparágak mellett szerepet kapott a múltban a környékünkön virágzó népi fazekasság, amelynek jelentős központja a közeli Gács község volt.  A gácsi fazekasok termékei a losonci, de a távolabbi vásárokon is keresett árucikkek voltak.

A helytörténethez kapcsolódó kiállítást elsősorban a gácsi Forgách-várkastélyból megmentett tárgyak – a várkastély berendezésének részletei, bútorai képviselik, köztük az egykori történelmi megyék címereivel ellátott székek. Régi könyvgyűjteményünkből néhány igazán értékes, pergamenbe ill. bőrbe kötött példányt szintén kiállítottunk.

Végül, de nem utolsó sorban pedig a galériai gyűjtemény legszebb  alkotásaiból is helyet kapott egy válogatás, amelyen elsősorban a környékhez kapcsolódó neves művészek -köztük Csontváry Kosztka Tivadar, Gyurkovits Ferenc, Szabó Gyula, Bacskai Béla, Putra Ede - festményei szerepelnek, de meg kell említenünk Mednyánszky László két csodálatos akvarelljét is.

                                       

igazgató: Iveta Kaczarová,  00421 47 4332 980  nmlc@stonline.sk   *   webmester: postmaster@nmg.sk