Az oldalak fejlesztés alatt vannak. / The pages are under construction.

Kiállításaink 2009:

A lőcsei Pál mester (2008. 12. 4. - 2009. 1. 31) 

Open Art,  XIII. Cered Salgótarján Művésztelep  (2009. 2. 10 - 2009. 3. 1) 

Gerő Ervin   "Üdvözlet  losocnról"    (2009. 3. 6 - 4. 5)Dušan Krnáč   "Anticomics - Inventúra"   (2009. 4. 9 -  5. 10)Varga Anikó -  A tervtől a textilig   (2009. 5. 16 -  6. 7)Szabó Gyula Grafikai  Versenyszemle Losoncon   (2009. 6. 11 -  30) Visszatérések 2009   (2009. 7. 4 - 8. 2)Hogyan öltözködtek gyermekeink  (2009. 7. 15. - 10. 11)Kérámia Szimpózium Lučenec - Kalinovo   (2009. 8. 6. - 9. 13)A fa szépsége  (2009. 9. 21 - 10. 11)Szabályok és kivételek  (13. 10. -  10. 11. 2009)Csipentnyi sáfrány  a léleknek   (17. 10.  - 10. 11. 2009)Milota Havránková - válogatás a  műveiből   (11. 11. - 13. 12. 2009)

Középkori konyha a régészeti leletek tükrében   (16. 12. - 31. 12. 2009)

__________________________________________________________________________________________________________

Milota Havránková - válogatás a müveiből  (fénykép kiállítás)  (11. 11. - 13. 12. 2009)
_____________________________________________________________________________________________________________

Csipetnyi sáfrány a léleknek  (17. 10. - 10. 11. 2009)
_____________________________________________________________________________________________________________

       A „Szabályok és kivételek“ (13. 10. - 8. 11. 2009) című pályázat Ľudovít Hološka festő és pedagógus vizuális elmélkedéseit, valamint tanítványainak - a besztercebányai Művészeti Akadémia Képzőművészeti szakának és a pozsonyi Képzőművészeti Egyetem bakkalaureátusi, magiszteri és doktori tanulmányait befejező diákjainak munkáit prezentálja. A kiállítás 20 fiatal festőt mutat be - mindegyikük kiérlelt egyéniséggel festi meg saját szubjektív világát. A pozsonyi, besztercebányai, a lengyelországi Olsztyne-i, rimaszombati és a morvaországi Uherské Hradište-i tárlatokat követően a  losonci Nógrádi Múzeum és Galériában nyíló kiállítást Viera Margetová és Marek Urbanovský kurátorok készítették elő.

A kiállításhoz átfogó katalógus is készült, amely teljességében mutatja be a kiállító művészeket, Ľudovít Hološka írásaival.

_____________________________________________________________________________________________________________

Dušan Hutka fafaragó, képzőművész kiállítása - A fa szépsége  (21. 9. - 11. 10. 2009)
_____________________________________________________________________________________________________________

Kerámia Szimpózium 
Lučenec - Kalinovo 2009

A Losonc - Kálnó Kerámia Szimpóziumot 1989 óta évi rendszerességgel szervezi meg a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria a Szlovák Képzőművészeti Únió – Szlovákiai Keramikusok Szövetsége és a Žiaromat a.s. Kalinovo kerámiaüzem  társszervezésében. Az idén július 6-án kezdődött a szimpózium, amelyet augusztus 6-i kezdettel egy kiállítás koronáz meg a résztvevő 6 keramikus elkészült munkáiból:


_____________________________________________________________________________________________________________

Visszatérések 2009   (2009 július 4. - augusztus 2.)

Ez év nyarán ismét egy nosztalgikus nyári tárlattal várja a látogatókat a Nógrádi Múzeum és Galéria Losoncon. A kiállítás évente Visszatérések címmel az éppen jubiláló művészek alkotásaiból mutat be egy válogatást az intézmény gyűjteményéből. Az itt kiállított művek alkotói többnyire szorosan kapcsolódnak Losonchoz vagy Nógrád szlovákiai térségéhez, egyesek szülöttei, másokat életük, művészi munkásságuk fűz ill. fűzött a vidékhez. Az ideiek között találunk kiemelkedő helyi alkotókat, csakúgy mint széles körben ismert művészeket. Janko Alexy, Ladislav Gandl, Jakuba János, Eduard Antal, Fábián Gyula, Bódi László, Gerő Gusztáv, Christ Vilmos, Matej Martinko-Vágás, Fischer Ernő, Kertész József és Winkler Oszkár építész - a 19. és 20. században éltek és alkottak, közülük ketten (Eduard Antal és Bódi László ma is élnek és alkotnak). A kiállított művek között találunk olajképeket, akvarelleket, rajzokat, grafikákat, bronz plaketteket, valamint a funkcionalista építész, Winkler Oszkár épületterveit

Hogyan öltözködtek gyermekeink  (2009 július 15. - augusztus 2.)

SZABÓ  GYULA  GRAFIKAI  VERSENYSZEMLE  LOSONCON   (2009. június 11 – 30.)

A losonci Nógrádi Múzeum és Galéria termeiben ez évben is kiállításra kerültek a már hagyományos gyermek- és felnőtt grafikai versenyszemle idén beküldött alkotásai. A versenyt Losonc város évente megrendezi, s célja felhívni a figyelmet a különféle grafikai technikákra, valamint a nagyközönség számára is közismertté tenni a neves nógrádi festő és grafikus, Szabó Gyula nevét. Ez évben 35 szlovákiai és szlovéniai általános és közép-, valamint művészeti alapiskola tett eleget a felhívásnak. A zsűri Peter Kocák képzőművész elnöklésével 231 grafikát választott ki. Közülük 39 díjat nyert, amelyet alkotóik a kiállítás megnyitóján vehettek át.

A tervtől a textilig  (2009. 5. 16 - 30.)

Varga Anikó Pásztón él, tanulmányait a budapesti Iparművészeti Egyetem nyomottanyag tervező szakán végezte, jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem művésztanára.

Több önálló kiállítása volt Magyarországon, de rendszeres résztvevője honi és külföldi csoportos kiállításoknak is (műveit láthatták Párizsban, Bécsben, Prágában, Szófiában). Szlovákiában első alkalommal mutatkozik be egyéni kiállítással a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria kiállítótermeiben. Jelen kiállítás a művésznő eddigi alkotómunkájából mutat be egy színvonalas válogatást. Láthatunk itt gyűrt papírból készült ruhákat – a reneszánsz papírruhák a 2008-as Reneszánsz év alkalmából a Pásztói Múzeum által meghirdetett kollázs-verseny díjazott alkotásai; textilterveket, melyekből egynéhány a párizsi Indigó Szalonban is díjat nyert, valamint gyárilag előállított méterárut is. Kiemelkedő kollekciót képeznek azok a munkái, amelyek motívumait a pásztói romkertben készült fotók alapján készítette. A kiállításon érdekes színfoltot képeznek a tértextil installációk, amelyeknél az anyag és a minta mellet fontos szerepet kap a fény-árnyék és a rétegek játéka, a tér és a mozgás. Némely kész munka mellett ott láthatjuk a tervet, ami bepillantást ad a tervezői munkafolyamatba. Minden egyes helység más-más stílusú és gondolatvilágú alkotásokat mutat be, s ezzel rámutat Varga Anikó sokoldalú alkotói tehetségére.

 

  Dušan Krnáč - Anticomics
                          

Losonc város szülöttje, pedagógus, 1993-tól azonban szabadfoglalkozású díszlettervezőként, formatervező grafikusként és rendezőként működik. Tagja a Szlovák Képzőművészek Uniójának, valamint a Szlovákiai Magyar Képzőművészek Társaságának.

A Nógrádi Múzeum és Galéria jelenleg a művész születésének évfordulójára rendez kiállítást, amely eddigi életművét fogja át. Dušan Krnáč sajátos művészete a képzőművészet vizuális eszközeivel tör utat a performanszon és akción keresztül, s áthatol a színház és a színpadi tervezés világába. Az Anticomics, Minimalcomics és Totalcomics ciklusokban a konceptuális művészet elemei keverednek a klasszikus festészettel és rajzzal. Műveiben nem tetszetősségre törekszik, inkább karikatúraszerűen és irónikus hangvétellel alkotja meg alakjait.


  Natura 2000 -  védett alátok és növények kiállítása   (2009 .  4.19 - 5. 10)

  Üdvözlet losoncról -  válogtás Gerő  Ervin losonci festő életművéből

Gerő Ervin – eredeti foglalkozása építész és pedagógus, munkája mellett hosszú évtizedek óta a képzőművészet is fontos szerepet kapott életében. Szakmája befolyással volt alkotómunkájára is, hiszen képeinek fő témái európai városok utcái, régi épületei, műemlékei és emlékművei. Főként a szlovákiai városok, mint Selmecbánya, Losonc, Besztercebánya és Körmöcbánya, részleteit dolgozza fel, de külön kollekciót képeznek a külföldi utazások során készült képek, melyekről Prága, Bécs, München, Dubrovnik, Szarajevó és még sok más város utcarészlete köszön ránk. A kiállítás részét képezik az alkotó barátairól készített portréi.

Művei elsősorban színes rajzok, vízfestmények, közös vonásuk a realisztikus kidolgozás és a finom színezés.

1953-tól 2008-ig mintegy 60 kiállításon szerepeltek az alkotások, ezek közül 21 külföldön – Csehországban, Magyarországon, Ausztriában. A jelen kiállítás az alkotó eddigi életművét hivatott bemutatni.

___________________________________
____________________________________________________________________________________________________

XIII. Cered - Salgótarján Nemzetközi Művésztelep

      

A hagyományoknak megfelelően az idei tematikus művésztelep     2008. augusztus 4-től 14 – ig került megrendezésre. A választott anyag ezúttal: közel száz éves, bontott üvegezett ablakszárnyak voltak. Az ablakokat a meghívott művészek kreatívan használhatták festményhez, grafikához, plasztikához, fotóhoz, filmhez, installációhoz.

A tematikus alkotás mellett a résztvevőknek lehetőségük nyílt művészkönyv illetve rézkarcok készítésére grafikai stúdióban.

A művésztelep hagyományosan az Árkádia Alkotóbázis műtermeiben, Cereden zajlott.

Meghívott művészek:

Szemethy Imre, grafikus - Magyarország

Magyar Mónika, grafikus - Magyarország

Szőcs Géza, grafikus – Magyarország

Shah Timor, filmes - Magyarország

Kalocsai Enikő, festő - Magyarország

Suchoza József, szobrász - Szlovákia

Petra Richar, grafikus -  Ausztria

Renate Rosenbauer, festő - Ausztria

Harald Gmeiner, festő, Ausztria

Sánta László, festő - Magyarország

Kun Cecília, festő - Magyarország

Fürjesi Csaba, festő - Magyarország

 

OPEN ART

Nyilvános Nemzetközi Szimpózium

A szimpózium célja az volt, hogy a különböző országokból meghívott művészek egy térben és egy megadott időkereten belül dolgozzanak. Minden alkotó nyolc hét alatt készíthette el a helyszínen a 2 x 2 méteres vászonra nagyméretű művét, bármilyen technikával. Az alkotás nyilvános volt az érdeklődők számára, akik figyelemmel kísérhették, ahogyan két hónap alatt, a 11 üres, fehér vászon folyamatosan „megtelik”, és a képek keletkezésével együtt a kiállítás is felépül. A nem szokványos akcióban érdekes volt megfigyelni a 11 művész saját stílusát, az alkotási folyamatok egymásra hatását, valamint a terem speciális falburkolatának köszönhető egyedi atmoszférát.  Ugyancsak érdekes szituációt teremtett, ahogy a Történeti Múzeum egyik nagyterme egyetlen kollektív műteremmé alakult két hónapra, melyben a színvonalas közös munkán, tapasztalatcserén, egymás inspirálásán túl végig jó hangulat uralkodott. A szervezők a vászon méretén, az alkotási időszakon, valamint a helyszínen kívül más kritériumot nem támasztottak. Minden művész szabadon választhatott a technikáról és a mű témájáról, illetve, hogy a megadott alkotási időn belül (október 1. és november 30. között), mennyi idő (munkanap) volt szükséges a kép elkészítéséhez. A résztvevők, a szervezők és az érdeklődők egybehangzóan a rendezvény jövőbeni folytatása mellett állnak.

Meghívott művészek:

 Petra Richar, Bécs, Ausztria,

Renate Rosenbauer, Bécs, Ausztria,

Harald Gmeiner, Wolfurt - Vorarlberg, Ausztria,

Jozef Suchoza, Besztercebánya, Szlovákia,

Tóth József, Kassa, Szlovákia,

Szabó Ottó, Kassa, Szlovákia,

Palik Eszter, Budapest,

Kalocsai Enikő, Salgótarján,

Kun Cecília, Budapest,

Sánta László, Cered,

Fürjesi Csaba, Budapest.

       
 
 
                                                                postmaster@nmg.sk