Az oldalak fejlesztés alatt vannak. / The pages are under construction.

Kiállításaink 2008:

A lőcsei Pál mester (2008. 12. 4. - 2009. 1. 31) 

Pinochió és barátai  (2008.10. 9. - 2008. 11. 23.)  Átváltozások (2008. 10. 14. - 2008. 11. 2.)

XX. Kerámia szimpózium Losonc – Kálnó (2008. 8. 6. - 2008. 9. 30)

Visszatérések (2008. 7. 4. -  2008. 8. 3.)

Szabó Gyula grafikai versenyszemle Losoncon  (2008. 6. 19 - 30)

A  Cseres hegység tájvédelmi körzete a tudomány fényében  (2008. 6. 15 - 3)

Totalitárius rendszer vándor kiállítása  (2008.  5. 15 - 2008. 6. 15)

A Szecessió viszhangjai  (2008.  5.  9.  -  2008. 6. 15)

Grafika érintései a visegrádi négyeknél  (2008. 4. 3.  - 2008.  4.  30)

Régi kézimunkák varázsa (2008. 2. 22 - 2008. 3. 30) 

IX. Akvarell Trienállé  (2007. 12. 12. - 2008. 2. 17) 


 ______________________________________________________________________________________________________________

20. Kerámia szimpózium Losonc – Kálnó  (augusztus 6. - szeptember 30)

          A nógrádi kerámiaipar nagy múltra tekint vissza. Nemcsak a népi fazekasságnak voltak a megye északabbik felében neves központjai (gondolhatunk a gácsi vagy a poltári kerámiára), hanem a 20. században jelentős kerámia üzemek is létrejöttek Tamasiban, Videfalván, Kálnón.  Az itt megrendezett kerámiaszimpóziumok érdekessége nem utolsósorban abban is rejlik, hogyan tud összekapcsolódni a gyári ipar és környezet a művészi alkotómunkával. Immáron huszadik nyarát töltötte be a kerámiaszimpózium, s mivel a rendszerváltás után sajnos az említett üzemek többségét bezárták, az utóbbi években egyedül a kálnói  Žiaromat üzem biztosítja a művészeknek az alkotáshoz szükséges helyet, alapanyagot és eszközöket. A szimpózium szervezői a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria, a Szlovákiai Keramikusok Szövetsége, Losonc városa, valamint a kálnói Žiaromat. A losonci Nógrádi Múzeum és Galéria az évente rendszeresen megrendezett szimpóziumnak köszönhetően egyre növekvő kortárs kerámia-gyűjteményt tudhat magáénak.
            Az idei szimpóziumra a kerek évforduló apropóján nemcsak Szlovákiából ésa szomszédos Magyarországról és Csehországból, hanem távolabbi országokból - Litvániából és Izraelből is érkeztek résztvevők, összesen 7 művész: Szlovákiából Anna Horváthová, Ilja Holešovský, Ivica Markovičová, Csehországból Petra Šťastná, Magyarországból Schrammel Imre, Izraelből Rina Kimche, Litvániából pedig Remigijus Sederevičius keramikusok. A losonci Nógrádi Múzeum és Galéria kiállítótermeiben 2008. augusztus 7-én megnyíló kiállítás annak a három hétnek a termését mutatja be, amelyet az említetett neves keramikusok az idei szimpóziumon eltöltöttek.  A kiállításra szeretettel várják mindazokat, akiket érdekel a kortárs kerámia, és szívesen ismerkednek a kerámiaművészet újabb törekvéseivel, változatos megoldásaival.

______________________________________________________________________________________________________________

    Visszatérések   2008. július 4. - augusztus 3.

Az ez évben jubiláló művészek kiállítása a Nógrádi Múzeum és Galéria képzőművészeti gyűjteményéből:

Miloš Bazovský, Csontváry Kosztka Tivadar, Cseh Lajos, Gyurkovits Ferenc, Jakuba János, Putra Ede, 

Rudnay Gyula, Ruszti Gyula, id. Szabó István, Karol Sup.

______________________________________________________________________________________________________________

SZABÓ  GYULA  GRAFIKAI  VERSENYSZEMLE  LOSONCON   (2008. június 19 – 30)

XI. szlovákiai és IV. nemzetközi méretű gyermek, ifjúsági és felnőtt grafikai verseny, melynek idei témája: „Az én legkedvesebb mesém”.

Losonc város évente megrendezi a „Szabó Gyula Grafikai Versenyszemléjét“, amelynek feladata és küldetése felhívni a figyelmet a grafikai technikákra, valamint a nagyközönség számára is közismertté tenni a neves nógrádi festő és grafikus, Szabó Gyula személyét.

A versenyen hét korkategóriában lehet részt venni. Ez évben 50 általános, közép- és művészeti alapiskolából küldtek alkotásokat Szlovákiából, Magyarországról, Szlovéniából, Ukrajnából és Csehországból. A szakmai zsűri Pavel Bley elnöklésével  290 alkotást választott ki, amelyekből 35 díjat is kapott. A versenyszemle kiértékelésére a kiállításmegnyitó alkalmából kerül sor 2008. június 19-én 10 órakor, amelyen a zsűritagok és a díjazott grafikák alkotói is rész vesznek.

 ______________________________________________________________________________________________________________

                         A Cseres hegység tájvédelmi körzete a tudomány fényében   (2008. 6.15 - 3)

A kiállítás a növényzet, állatvilág és élettelen természet vizsgálatára s feltérkepézésére irányul. Kozépiskolás 
és egyetemi diákok szemináriumi es diplomamunkaját mutatja be az adott témában a rimaszombati CHKO együttműködésével.

 ______________________________________________________________________________________________________________

                                            Totalitárius rendszer vándor kiállítása  (2008. 5. 15. - 2008. 6. 15.)

A losonci magángimnázium kiállítása, amely az 50-60-as évek Csehszlovákiájának történelmét dokumentálja.

 ______________________________________________________________________________________________________________

                                                     A Szecesszió viszhangjai   (2008. 5. 9. - 2008. 6. 15)

    Szecessziós iparműveszeti tárgyak kiállítása a Nógrádi Múzeum és Galéria gyűjteményéből, Losonc szecessziós építeszetének fényképdokumentációjával kiegészítve.

 ______________________________________________________________________________________________________________

                                      Grafikai érintések a Visegrádi Négyeknél   (2008. 4. 3. - 2008. 4. 30)  

         Nemzetközi grafikai kiállítás a Visegrádi Négyek országainak kimagasló alkotóitól. „A Grafikai  Érintések program kitűnő alkalmat nyújt a szembesítésre, párbeszédre és ismerkedésre. Hisszük, hogy az öt alkotó, akiknek a műveivel a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria hozzájárul ehhez a nemmindennapi rendezvény- sorozathoz, maradandó emléket nyújt a csehországi, magyarországi, lengyelországi és szlovákiai látoga- tók nak egyaránt.“

 ______________________________________________________________________________________________________________

                                             Régi kézimunkák varázsa  (2008. 2. 22. - 2008. 3. 30)
     A Szlovák Nemzeti Múzeumhoz tartozó Betléri Múzeum gyűjteményéből összeállított kiállítás régi  lakás- textileken, szertartási, világi és egyházi öltözékeken megjelenő különféle kézimunka-technikákból nyújt ízelítőt. Egynémelyikük az Andrássyak úrhölgyeinek kezemunkáját dícsérik.

 ______________________________________________________________________________________________________________                                   

                                                 IX. Akvarell Triennálé  (2007.12.12. - 2008. 2.17) 

    Az akvarellt, azaz vízfestést – bár már jóval korábban ismerték és használták – önálló festészeti technikaként csak a 17. századtól szerepel az európai művészet palettáján. Bár könnyed műfajnak tekintik, elkészítése egyáltalán nem jelent könnyű feladatot még egy sokat próbált mesternek sem. Az alkotótól minden ecsetvonás teljes jelenlétet kíván meg, gyors és biztos festésmódot,  az elrontott ecsetvonásokon ugyanis javítani már nem lehet, mint az olajfestménynél. A festés nedves papírra történik, a világos tónusok felvitelével kezdődik (a fehér színt a papír fehérsége adja), s így halad az egyre sötétebbek felé, míg el nem éri a kívánt hatást.

A losonci múzeum és galéria kiállítótermében immár kilencedik alkalommal került megrendezésre az először 1983-ban megszervezett akvarell-kiállítás. A már kezdetben csehszlovákiai méretű rendezvényt azóta három évente rendszeresen megrendezték, s hamarosan kibővült magyarországi, lengyelországi és ukrajnai résztvevőkkel is.

A IX. Akvarell Trienállé kiállításra Szlovákiából, Magyarországról, Csehországból és Lengyelországból érkeztek akvarellek, 53 alkotótól 134 alkotás került közszemlére. A művészetre fogékony embert elkápráztatja a képek sokszínűsége, mind a technikai megoldások terén, mind pedig abban, ahogy a kifejezni kívánt tartalom – gondolat, sejtés, világlátás, érzet, érzés, vagy esztétikai élmény – életre kel az ecsetvonások és ragyogó színek segítségével. A képzőművészet eme különleges technikájában rejlő régi és új lehetőségek tárházát sorakoztatja fel. Rácsodálkozhatunk arra, hogy egyetlen művészeti technika hányféle látásmódot, életérzést, esztétikai hatást képes kifejezésre juttatni, legyen a szemlélő laikus vagy hozzáértő, képzett vagy képzetlen, bárki megtalálhatja azt a kifejezési nyelvezetet, amely hozzá a leginkább szólni tud.

Ľudovít Hološka festőművész és egyetemi tanár, a kiállítás rendezője, is kiemelte a triennálé jelentőségét a technikai, műfajbeli és szemléletmódbeli sokféleség felsorakoztatásában az akvarell műfaján belül, ami a képzőművészet és egyáltalán a kultúra pluralitására hívja fel a figyelmet korunk társadalmában. A kiállításon a hagyományos, mindennapi életet leképező festményeken és tájképeken keresztül a mikro- és makrovilág alakzatai, majd az absztrakt formák, érzések, gesztusok expresszív vagy szigorúan geometrikus kifejeződései egyaránt szerepelnek. A repertoárt méginkább színesítik a figurális kompozíciók, amelyek többnyire súlyos tartalmat, mondanivalót hordoznak. A kiállítás érdemeit nagyban emeli a fiatal művészek, hallgatók bekapcsolódása, amely lehetővé teszi új szemléletmódok és újfajta érzékenység bemutatását.

A kiállítást minden alkalommal díjazás is kíséri, az idei első díjat Martina Lacová fiatal szlovákiai képzőművész „3 perc zene” c. alkotása nyerte. A második és a harmadik díjon ketten-ketten osztoztak, a díjazottak között külföldiek is voltak, kiforrott művészek és művésznövendékek egyaránt. Az idén is kiosztották Losonc város polgármesterének díját, amelyet Lóránt János Demeter, magyarországi festőművész nyert el.

 
Bozó Andrea

 
 
                                                                postmaster@nmg.sk