Az oldalak fejlesztés alatt vannak. / The pages are under construction.
- Múltunk  kincsei -

Állandó kiállításunkon a Nógrádi Múzeum és Galéria legértékesebb régészeti, történeti, néprajzi és képzőművészeti gyűjteményéből mutatunk be válogatást. A környék gazdag régészeti lelőhelyeiről előkerült tárgyak közül Önök is megtekinthetnek egy válogatást a bronzkori kerámiaedényekből, fémtárgyakból, ékszerekből, emellett bemutatjuk  az ezüst pénzérmékből álló sőregi kincset, a losonci református templomban talált arany ékszerkészlet másolatát, valamint régészeti leleteket Ragyolcról és kályhacsempéket, agyagedényeket Fülekről.

A Nógrádi Múzeum és Galéria gyűjteménye a helyi hagyományos iparágakra is specializálódott, elsősorban a történeti üveg és a ma már nem működő losonci és füleki zománcgyárak termékeire, melyek a kiállításon is bemutatásra kerülnek. Az iparágak mellett szerepet kapott a múltban a környékünkön virágzó népi fazekasság, amelynek jelentős központja a közeli Gács község volt.  A gácsi fazekasok termékei a losonci, de a távolabbi vásárokon is keresett árucikkek voltak.

A helytörténethez kapcsolódó kiállítást elsősorban a gácsi Forgách-várkastélyból megmentett tárgyak – a várkastély berendezésének részletei, bútorai képviselik, köztük az egykori történelmi megyék címereivel ellátott székek. Régi könyvgyűjteményünkből néhány igazán értékes, pergamenbe ill. bőrbe kötött példányt szintén kiállítottunk.

Végül, de nem utolsó sorban pedig a galériai gyűjtemény legszebb  alkotásaiból is helyet kapott egy válogatás, amelyen elsősorban a környékhez kapcsolódó neves művészek - köztük Csontváry Kosztka Tivadar, Gyurkovits Ferenc, Szabó Gyula, Bacskai Béla, Putra Ede - festményei szerepelnek, de meg kell említenünk Mednyánszky László két csodálatos akvarelljét is.

    

________________________________________________________________________________

Kerámiai kiállítás,  Városi hivatal Losonc (Lučenec) - átrium

            A kortárs kerámiaművészeti gyűjteményből egy válogatást láthatunk itt. Ez a gyűjtemény 1989 óta, a nemzetközi keramikus szimpózium alkotói programjainak résztvevői által egyre bővül. A nyersanyagok, tűzálló kerámia valamint a népi és ipari kerámiakészítés évszázados tradíciói Nógrád megyében adják a rendezvény anyagi és szellemi bázisát. A művészek műhelyen kívül, a kálnói Žiaromat üzemben folytatják munkájukat. A tűzálló samot kihívás az alkotók számára, egyben inspiráció és lehetőség a kísérletezésre, új technológiai eljárások kikísérletezésére. Az eredmény monumentális műalkotásokban és apró, törékeny tárgyak formájában születik meg. A szlovákiai, csehországi, lengyel, bolgár, német, holland, belga, török, osztrák, argentin, lett, Egyesült államokbeli, kóreai alkotók válogatott művei a kortárs kerámiaművészet egyedi gyűjteményét képezik. A Losonci városi hivatal átriumjában tekinthető meg. 

 

e e  e  e         

        

 
 
                                                   postmaster@nmg.sk